CUM NE PREGATIN NOI DE REFERENDUM???

CUM NE PREGATIN NOI DE REFERENDUM???
http://www.timpul.md/articol/cum-ne-pregatim-noi-de-referendum-14868.html

mercoledì 6 maggio 2009

Vrei să ai o presă liberă? Vino împreună cu noi!

După toate aparenţele, autorităţile Republicii Moldova pedepsesc organizaţiile neguvernamentale (ONG) pentru că acestea şi-au îndeplinit obligaţiile în calitate de apărători ai drepturilor omului, a afirmat astăzi Amnesty International.
Printr-o scrisoare adresată Prim-ministrului Republicii Moldova, Amnesty International şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că ONG-urile din Republica Moldova, care s-au implicat activ în procesul de monitorizare a alegerilor şi/sau în documentarea încălcărilor înregistrate ale drepturilor omului de către autorităţi în urma protestelor violente care au avut loc la data de 7 aprilie, sunt supuse unor investigaţii fără precedent iniţiate de către Ministerul Justiţiei şi unui control strict din partea organelor fiscale.
"Apărătorii drepturilor omului reprezintă o sursă de inspiraţie şi merită suport şi protecţie din partea statului în lupta acestora pentru apărarea drepturilor omului", a afirmat Nicola Duckworth, directorului Programului pentru Europa şi Asia Centrală.
"Autorităţile moldoveneşti nu-şi îndeplinesc obligaţia de a asigura ca activiştii pentru drepturile omului să-şi poată îndeplini obligaţiile fără obstacole şi de a-i proteja împotriva oricăror încălcări ale drepturilor lor, după cum este prevăzut în Declaraţia ONU privind Apărătorii Drepturilor Omului".
Amnesty International a primit raportări precum că cel puţin şapte ONG-uri, inclusiv reprezentanţa locală a Amnesty International, au primit scrisori de la Ministerul Justiţiei pe data de 16 aprilie. Fiecărei organizaţii i s-a cerut să-şi explice poziţia cu privire la tulburările în masă şi măsurile luate de către aceasta pentru a preveni şi a înceta violenţa. Aceste şapte organizaţii şi alte patru au primit citaţii de la inspectoratele fiscale locale pe data de 24 aprilie, în care li s-a solicitat să prezinte pînă la data de 28 aprilie rapoartele financiare şi sursele de venit şi cheltuieli pentru anii 2008 şi 2009.
Pe data de 28 aprilie reprezentanţii inspectoratelor fiscale locale au vizitat oficiul Amnesty International în Republica Moldova. Aceştia au cerut ca organizaţia să prezinte o copie a listei membrilor remuneraţi precum şi alte documente.
Amnesty International încearcă să obţină o explicaţie cu privire la acţiunile întreprinse de către autorităţile statului.
Amnesty International face apel la guvernul Republicii Moldova să asigure ca organizaţiile pentru drepturile omului şi activiştii societăţii civile să poată activa într-un mediu fără hărţuire, obstacole şi intimidare.

Inna Guleac,
Press Officer,
Amnesty International Moldova
www.Amnesty.MD
tel.: /+373-22/ 83-58-08
fax: /+373-22/ 290-927
mob.: + 373-69-33-78-41
mob.: + 373-79-99-35-30e
http://www.civic.md/

Nessun commento:

Posta un commento