CUM NE PREGATIN NOI DE REFERENDUM???

CUM NE PREGATIN NOI DE REFERENDUM???
http://www.timpul.md/articol/cum-ne-pregatim-noi-de-referendum-14868.html

martedì 11 gennaio 2011

Condiţia comuniştilor pentru cele două voturi de aur.

11.01.2011

Comuniştii sunt de acord să voteze pentru preşedintele ţării, doar cu o anumită condiţie. Ori coaliţie largă, ori candidat apolitic, iar dacă nu, se va merge în alegeri anticipate. Anunţul a fost făcut de către liderul PCRM, Vladimir Voronin.
Voronin a spus că are încredere în colegii săi de partid, iată de ce comuniştii nu vor vota pentru un preşedinte propus de Alianţa pentru Integrare Europeană.
„Ori coaliţie largă, ori un candidat apolitic. Am insistat şi acum nu suntem împotriva unei coaliţii, dar nu noi să ne ducem şi să le ducem sfeşnicul din urmă. Toţi, împreună, la egal. Cât priveşte un candidat apolitic la această funcţie, noi despre asta am vorbit nu o dată şi nu este propunerea cuiva. Această propunere a fost anunţată paralel cu propunerea de coaliţie largă”, susţine liderul comuniştilor Vladimir Voronin.
„Apolitic asta înseamnă că are de gând să plece din PCRM şi este în afara politicii şi vrea preşedinte. El înţelege că gata, se duce, se duce la vale fără apă. PL nu acceptă guvernare cu comuniştii”, susţine preşedintele liberalilor, Mihai Ghimpu. Întrebat de unde atunci AIE va găsi cele două voturi necesare pentru alegerea preşedintelui ţării, Ghimpu a spus: „Căutăm prin buzunare şi mai găsim mandate”.
La rândul său, prim-vicepreşedintele PLDM, Mihai Godea, spune că opţiunea liberal-democraţilor este una clară şi nu se va face devieri de la ea. „Partidul domnului Voronin are dreptul să dorească. Mă rog, este o opţiune a lor. Opţiunea noastră este una clară. Va trebui în mod normal să discutăm şi cu opoziţia în spiritul unui dialog european, ca să depăşim acest impas”, a spus Godea.
„Va exista un dialog între fracţiunile parlamentare pe problema alegerii preşedintelui. Un dialog între AIE şi PCRM şi se vor căuta soluţii. Este un punct de vedere pe care l-a exprimat domnul Voronin. Cred că şi el poate să-şi modifice punctul său de vedere. Cred că se vor căuta soluţii de compromis. Nu exclud că comuniştii pot să voteze pentru binele patriei, fără multe condiţii”, a menţionat preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, care a mai adăugat că o coaliţie largă nu este posibilă dat fiind faptul că este deja formată Alianţa pentru Integrare Europeană.
Pentru ca preşedintele ţării să fie ales, sunt necesare 61 de voturi, în timp ce AIE are doar 59 de mandate. Asta înseamnă că partidele care fac parte din actuala guvernare ar urma să caute voturi la comunişti.
Autor: Lina Susan
Sursa: hotnews.md

Nessun commento:

Posta un commento