CUM NE PREGATIN NOI DE REFERENDUM???

CUM NE PREGATIN NOI DE REFERENDUM???
http://www.timpul.md/articol/cum-ne-pregatim-noi-de-referendum-14868.html

giovedì 21 aprile 2011

Igor Corman: Fără o decizie politică în capitalele europene şi la Bruxelles nu va fi posibil să obţinem regim liberalizat de vize.

Interviu cu preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă Igor Corman

Imedia: Zilele trecute, premierul Vlad Filat s-a aflat într-o vizită la Paris unde s-a întâlnit cu mai mulţi oficial francezi, inclusiv cu omologul său francez Francois Fillion. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului de la Chişinău, dl Fillion a spus că Franţa „susţine plenar aspiraţiile Moldovei de aderare la UE şi salută angajamentul asumat de Guvernul de la Chişinău în acest sens”. Pe de altă parte, ştim că Franţa a avut o atitudine oarecum rezervată atunci când UE a prezentat autorităţilor de la Chişinău planul de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize. Aceste declaraţii ale lui Francois Fillion înseamnă cumva că Franţa a renunţat la rezervele pe care le-a avut anterior?
Igor Corman: Probabil că uneori trebuie să ştim să citim şi printre rânduri. Sigur că nicio ţară membră a UE nu poate să nu sprijine eforturile noastre de integrare europeană. Este un lucru firesc şi nu vom auzi în nici o capitală europeană, oricât de sceptică ar fi ea, o altfel de declaraţie, întrucât, potrivit articolului 49 al tratatului european, orice ţară europeană, când întruneşte criteriile, are dreptul să devină membru al UE. Întrebarea este când vor fi îndeplinite aceste criterii? Prin urmare, declaraţia premierul francez este una firească.
Pe de altă parte, sigur că poziţia Franţei se deosebeşte uneori de poziţia altor ţări care sunt mai interesate de dimensiunea estică. Or, reieşind şi din aşezarea geografică, Franţa priveşte mai mult spre dimensiunea sudică. Ea a fost tot timpul mai interesată de relaţiile cu ţările din nordul Africii cu care are strânse relaţii economice, comerciale, culturale chiar.
În ceea ce priveşte posibilitatea oferirii unui regim liberalizat de vize cetăţenilor moldoveni, Franţa într-adevăr face parte dintre ţările mai sceptice. Ea vrea să aibă siguranţa deplină că ţările care se bucură de un astfel de tratament nu vor aduce probleme UE. Există încă această percepţie a cetăţenilor francezi, dar şi a celor germani, olandezi ş.a. că multe dintre problemele care există acum în UE se datorează şi faptului că vin prea mulţi din afară, ocupă locurile de muncă, aduc criminalitate, trafic de fiinţe umane etc. şi politicienii desigur că trebuie să ţină cont de starea de spirit a cetăţenilor.
Noi, la rândul nostru, trebuie să tragem şi noi concluziile necesare, pentru că deja începem să implementăm planul de acţiuni pe care l-am primit în ianuarie. Bineînţeles, trebui să îndeplinim toate criteriile sub aspect tehnic, dar să nu uităm că, până la urmă, decizia va fi una politică. Sigur, ea se va baza pe realizările noastre, dar fără o decizie politică şi în capitalele europene, şi la Bruxelles nu va fi posibil să obţinem regim liberalizat de vize. Deci, încă de pe acum trebuie să desfăşurăm o ofensivă diplomatică şi în alte domenii şi să reuşim o schimbare de imagine a ţării noastre în UE.
Dacă Republica Moldova îşi va păstra imaginea de ţară săracă, ţară care aduce riscuri în UE, sigur politicienii europeni nu vor merge împotriva aşteptărilor cetăţenilor lor.

Imedia: De ce depinde realizarea cu succes a planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize?
Igor Corman: Aşteptările sunt foarte mari. Până acum s-au făcut declaraţii multe. Şi premierul Republicii Moldova, şi ministrul de Externe şi-au exprimat convingerea că până la sfârşitul anului 2012 cetăţenii moldoveni vor putea să circule fără vize. Nu vreau să comentez cât de realist este acest lucru, eu nu mă număr printre pesimişti, însă nu cred deloc că este o sarcină uşoară.
Da, noi avem acest plan de acţiuni. Da, există un program adoptat de guvern privind implementarea acestui plan. Şi noi în Parlament, probabil săptămâna viitoare, vom adopta o hotărâre privind tot setul de proiecte de legi ce urmează a fi adoptate şi toate acţiunile pe care urmează să le întreprindem pe parcursul acestui an. Cred că vom face faţă acestei sarcini, dar ştim cu toţii că nu este vorba doar de adoptarea acestor legi, ci şi de implementarea lor. Nu este vorba doar de legi, ci şi de un şir de reforme foarte importante cum ar fi reforma Ministerului de Interne, a Serviciului de Grăniceri, de rezultate clare în combaterea traficului de persoane, de combaterea migraţiei ilegale, de managementul hotarelor etc. Cred că avem foarte mult de lucru. Putem profita de un sprijin din partea UE, dar nu vor veni europenii să implementeze aceste reforme în locul nostru.
Nu va fi deloc uşor. Iată un singur exemplu. De la începutul anului, ne-am propus să eliberăm doar paşapoarte biometrice, dar am constatat că ambasadele nu dispun de echipamentul necesar şi nu sunt gata să facă acest lucru, aşa că ne-am văzut nevoiţi să le mai dăm un răgaz de un an.
Totuşi, suntem obligaţi ca până la sfârşitul anului viitor să venim cu un raport privind realizarea în mare a acestor sarcini, dar cum spuneam, mai e nevoie şi de decizie politică a ţărilor din UE. Nu ştim cât timp va lua aceasta. Vreau să cred, totuşi, că suntem în stare, dar cu nişte rezerve şi am impresia că s-a ridicat prea sus nivelul aşteptărilor cetăţenilor. Cred că cetăţenii trebuie să fie informaţi despre toate greutăţile pe care le-am putea întâmpina, decât să facem nişte promisiuni pe care să nu le putem onora ulterior.

Imedia: Deci, îndeplinirea cu succes a planului de acţiuni nu va oferi cetăţenilor Republicii Moldova în mod automat un regim liberalizat de vize cu UE?
Igor Corman: Automat nu. Mai există proceduri care durează şi acest proces de luare a deciziilor în UE, cunoaştem, nu are loc peste noapte cum dorim noi şi nu automat. Tocmai de aceea şi spuneam că, probabil, va mai fi nevoie de timp. Chiar dacă ne vom face temele exemplar, oricum va mai dura.
Imedia.md

Nessun commento:

Posta un commento