CUM NE PREGATIN NOI DE REFERENDUM???

CUM NE PREGATIN NOI DE REFERENDUM???
http://www.timpul.md/articol/cum-ne-pregatim-noi-de-referendum-14868.html

mercoledì 8 dicembre 2010

929 de cetățeni moldoveni care nu mai contează pentru autorități.

După ce au fost calculate buletinele de vot, membrii CEC au validat alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010. Cu toate acestea, 929 de voturi aplicate pe foi A4 din secţiile de vot din Padova, Paris, Roma şi Moscova au fost declarate nevalabile şi nu au fost luate în consideraţie. Despre aceasta a anunţat Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale, în cadrul prezentării rezultatelor finale ale scrutinului electoral.

Mihai Buşuleac, membru CEC, a precizat că excluderea celor 929 de voturi nu influenţează rezultatele votării şi modalitatea de distribuire a mandatelor. “Birourile electorale din afara ţării au decis să recurgă la votarea pe foi A4, din considerent că nu au fost suficiente buletine de vot, iar potrivit Constituţiei, fiecare cetăţean are dreptul la vot. De aceea, tuturor cetăţenilor trebuia să le fie respectat acest drept. În acelaşi timp, Codul Electoral prevede că buletinele de alt tip decât cel stabilit de CEC sunt nevalabile. Astfel, în această situaţie sunt două prevederi legislative care se bat cap în cap: asigurarea dreptului fundamental al alegătorului şi nevalabilitatea buletinului de vot”, a menţionat Mihai Buşuleac.

Şi secretarul CEC are o explicaţie la această situaţie care nu s-a mai întâlnit până acum în RM. “Este evident că există o problemă gravă la acest capitol. Noi am avut succes pentru că am realizat o campanie de informare reuşită, astfel că la alegeri a participat un număr record de cetăţeni. Unora dintre alegători nu le-am putut oferi dreptul legal de a vota în limita prevăzută de lege. Avem noroc că doar 929 de cetăţeni au votat pe acest fel de buletine improvizate”, a explicat Iurie Ciocan, propunând şi câteva soluţii. “CEC va cere să fie informată Curtea Constituţională despre această problemă, iar Parlamentul să fie sesizat despre lacunele din legislaţie. Este necesar să fie prevăzute şi metode suplimentare de vot în cazuri extraordinare pentru ca cetăţenii să poată beneficia de drepturile sale constituţionale şi pentru a fi excluse astfel de situaţii pe viitor”, a menţionat Iurie Ciocan.

Potrivit secretarului CEC, alegerile sunt declarate valabile, iar Curtea Constituţională urmează să se pronunţe în decurs de 10 zile de la intrarea în vigoare a hotărârii CEC.

Alegerile au fost considerate valabile de CEC deoarece la vot au ieşit peste 63% din alegatori cu drept de vot, adică 1,7 milioane de alegători din 2,6 milioane aşteptaţi la urnele de vot. Totodată, pe listele suplimentare au votat 68,129 de alegători. Peste 11 mii de buletine de vot au fost declarate nevalabile.

Numărul mandatelor rămâne acelaşi, fără a suferi modificări. Astfel, pentru PCRM au votat 676,761 de mii de alegători, alegându-se cu 42 de mandate în viitorul Legislativ, pentru PLDM şi-au dat votul 506,563 persoane - 32 de mandate, PD a acumulat 218,847 mii voturi - 15 mandate şi PL 171,434 voturi - 12 mandate.

Comuniştii au fost nemulţumiţi de totalurile prezentate de CEC şi au solicitat renumărarea voturilor. În replică, Mihai Buşuleac, membru CEC, a precizat că renumărarea voturilor este responsabilitatea Curţii Constituţionale şi nu a CEC. “Observatorii din partea PCRM au participat la numărarea voturilor, la întocmirea proceselor verbale pe care şi-au pus semnătura. Nu am întâlnit nici un proces verbal fără semnătura reprezentanţilor PCRM”, a replicat Buşuleac.

Amintim că potrivit unui comunicat de presă al PCRM, la 1 decembrie curent, comuniştii a depus o contestaţie la CEC prin care au solicitat luarea unor măsuri urgente în vederea depistării mai multor fraude semnalate de PCRM.
Autor: Diana Lungu, Reporter special al Asociaţiei Presei Independente
Sursa: api.md

Nessun commento:

Posta un commento