CUM NE PREGATIN NOI DE REFERENDUM???

CUM NE PREGATIN NOI DE REFERENDUM???
http://www.timpul.md/articol/cum-ne-pregatim-noi-de-referendum-14868.html

venerdì 6 maggio 2011

DECLARAŢIE PUBLICĂ 
7 aprilie 2009 – gaura neagră a istoriei Moldovei
În istoria Moldovei sunt multe pete negre la capitolul drepturilor omului. Însă 7 aprilie 2009 este o adevărată gaură neagră a guvernării moldave. Organizaţiile de apărare a drepturilor omului îşi exprimă profunda dezamăgire în privinţa lipsei de progrese în identificarea şi pedepsirea celor vinovaţi în omoruri, torturi, maltratări şi arestări arbitrare în masă comise de organele poliţiei pe 7-8 aprilie 2009. Această lipsă de progrese nu are scuze nici pentru guvernarea actuală, nici pentru guvernarea precedentă.
Doi ani în urmă, pe 7-8 aprilie 2009, organele poliţiei au comis omoruri, torturi, maltratări şi aresturi arbitrare în masă. Sute de persoane s-au declarat victime ale acestor încălcări grave ale drepturilor fundamentale ale omului. În comiterea încălcărilor au fost implicaţi zeci şi, posibil, sute de colaboratori ai poliţiei, de la colaboratorii de rînd şi pînă la colaboratorii de vîrf. La momentul actual sunt doar doi colaboratori de rînd ai poliţiei condamnaţi la pedepse, care de altfel sunt blînde şi suspendate.
Actualmente în Republica Moldova există toate mecanismele şi procedurile necesare pentru identificarea şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi: există instituţii abilitate cu dreptul şi obligaţia de cercetare a infracţiunilor ce se află sub controlul politic al partidelor care public au declarat angajamentul ferm de a „stabili adevărul”, există multe probe disponibile şi incontestabile, există proceduri şi susţinerea din partea opiniei publice, însă rezultate nu sunt.
Guvernarea demonstrează vădită detaşare şi distanţiere de valorile drepturilor fundamentale ale omului în dosarul 7 aprilie. Schimbarea vizibilă la capitolul respectării drepturilor omului nu se produce. La acest capitol guvernarea nu-şi onorează promisiunile şi angajamentele.
Sunt absolut inadmisibile şi frustrante încercările partidelor de guvernămînt de a da vina unul pe celălalt. Toate partidele de guvernămînt în mod colectiv şi-au asumat responsabilitatea pentru actul de guvernare, toate funcţii de vîrf, inclusiv funcţia de Procuror General şi Ministrul Afacerilor Interne, au fost suplinite cu acordul celorlalte partide de guvernămînt. Respectiv toate aceste partide poartă răspundere deplină pentru absolvirea ucigaşilor şi infractorilor de răspundere.
Reformarea organelor afacerilor interne şi promisiunile de compensaţii financiare pentru victimele încălcărilor, deşi pot fi pozitive, nu scutesc atît autorităţile centrale, cît şi autorităţile municipale de obligaţia identificării şi pedepsirii celor vinovaţi în comiterea omorurilor, torturilor, maltratărilor şi arestărilor arbitrare din 7-8 aprilie 2009. Atîta timp cît această obligaţie nu este onorată, nu poate fi vorbă nici de democraţie, nici de libertate, nici de schimbare, nici de prosperitate, nici de Europa.
Organizaţiile de apărare a drepturilor omului solicită insistent partidelor aflate la guvernare în Republica Moldova definitivarea rolului său în societate: fie aceste partide se vor impune ca adevărate autorităţi publice democratice şi europene identificînd şi pedepsind pe toţi cei vinovaţi în omoruri, torturi, maltratări şi aresturi arbitrare din 7-8 aprilie 2009, fie aceste partide vor demonstra că au ajuns la putere pentru alte scopuri decît promovarea unui stat democratic şi liber, bazat pe supremaţia legii şi respect faţă de drepturile fundamentale ale omului.

http://cido.org.md/

Nessun commento:

Posta un commento