CUM NE PREGATIN NOI DE REFERENDUM???

CUM NE PREGATIN NOI DE REFERENDUM???
http://www.timpul.md/articol/cum-ne-pregatim-noi-de-referendum-14868.html

mercoledì 19 ottobre 2011

Tânăr maltratat pe 7 aprilie va primi despăgubiri de 55 de mii de lei

Un tânăr maltratat de către colaboratorii organelor de urmărire penală în aprilie 2009, Nicolae Bairactari, a primit câştig de cauză la Curtea Supremă de Justiţie. Instanţa a obligat statul să-i plătească despăgubiri în valoare de 55 de mii de lei pentru prejudiciul moral cauzat, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al Asociaţiei „Promo-LEX”.
Tânărul a fost reţinut în seara zilei de 7 spre 8 aprilie 2009, în timpul manifestaţiilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale, fiind ulterior maltratat, umilit, deţinut fără alimentaţie şi condiţii sanitare elementare.
Nicolae Bairactari a fost deţinut în penitenciarul nr.13 din Chişinău, în aceeaşi celulă cu persoane condamnate la închisoare pentru infracţiuni grave şi deosebit de grave, aici continuând umilinţele, fiindu-i încălcat şi dreptul la asistenţă din partea unui avocat.
Abia la 29 octombrie 2009, tânărul a fost înştiinţat că Procuratura municipiului Chişinău a dispus încetarea urmăririi penale în privinţa sa, motivând că fapta nu întruneşte elementele unei infracţiuni, fără a-i acorda careva despăgubiri. Nicolae Bairactari s-a adresat instanţei de judecată, cerând Procuraturii Generale să îi aducă scuze oficiale, dar şi achitarea de despăgubiri pentru prejudiciile morale şi materiale.
La 16 iulie 2010, prin hotărârea Judecătoriei sectorului Râşcani, acţiunea a fost admisă integral. Ulterior, împotriva hotărârii instanţei de fond a fost declarat apel de către Ministerul Finanţelor şi Procuratura Generală. Nicolae Bairactari şi avocatul Alexandru Postica au solicitat respingerea apelurilor ca nefondate, cu menţinerea hotărârii instanţei de fond, considerând-o legală şi întemeiată. La 24 martie 2011, Colegiul Civil şi de Contencios Administrativ al Curţii de Apel Chişinău a decis admiterea ambelor apeluri, modificând hotărârea judecătoriei sectorului Râşcani, micşorând de la 80 de mii până la 5 mii de lei cuantumul despăgubirilor morale. Hotărârea primei instanţe în partea prin care s-a dispus obligarea Procuraturii Generale să aducă scuze oficiale reclamantului Nicolae Bairactari a fost menţinută. În cele din urmă, Curtea Supremă de Justiţie a stabilit cuantumul despăgubirilor morale la 55 de mii de lei.
După protestele din aprilie 2009, sute de tineri au fost luaţi cu forţa din PMAN şi duşi în comisariate de poliţie, unde au fost maltrataţi şi umiliţi. Acesta este primul caz instanţa a stabilit plata despăgubirilor.
Info-Prim Neo

Nessun commento:

Posta un commento