CUM NE PREGATIN NOI DE REFERENDUM???

CUM NE PREGATIN NOI DE REFERENDUM???
http://www.timpul.md/articol/cum-ne-pregatim-noi-de-referendum-14868.html

giovedì 17 settembre 2009


Republica Moldova a ridicat vizele pentru cetăţenii români
.


Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a anulat regimul de vize cu România printr-un decret prezidenţiaL, care intră în vigoare începând de vineri.
"Vineri decretul va fi publicat în Monitorul Oficial şi cetăţenii români vor putea intra, în aceeaşi zi, în Republica Moldova fără vize. Urmează ca grănicerii să se conformeze decretului preşedintelui statului", a spus Mihai Ghimpu,preşedintele interimar.
Ghimpu a anunţat într-o conferinţă de presă că a anulat joi, prin decret, decizia Guvernului din 8 aprilie de introducere a regimului de vize cu România. Şeful statului a avertizat că vameşii care nu vor respecta decretul preşedintelui Republicii Moldova privind ridicarea vizelor pentru România vor fi traşi la răspundere. "Decretul preşedintelui este obligatoriu pentru toate organele puterii din stat. Dacă vameşii nu-l vor respecta, vor fi traşi la răspundere. Un stat de drept nu poate trăi în afara legii. Am trăit opt ani aşa, ajunge!", a spus preşedintele interimar. Ghimpu a spus că a semnat acest decret pentru că încă din 2006 Chişinăul printr-o lege a abolit regimul de vize cu cetăţenii UE, şi o hotărâre de Guvern nu poate să anuleze legea. "Iată cum au guvernat comuniştii. Mi-e ruşine că am avut astfel de guvernare, care încă mai şi declara că doreşte integrare europeană", a spus Ghimpu. "Reieşind din faptul că Guvenrul a încălcat legea menţionată şi că România este membră a UE, am semnat decretul privind suspendarea acţiunii hotărârii Guvernului", a spus preşedintele interimar. Potrivit preşedintelui moldovean, Constituţia oferă şefului statului dreptul de a suspenda deciziile Guvernului cu obligaţia de a sesiza Curtea Constituţională. "Sesizarea este deja pregătită, dar cred că noul Guvern va aboli această decizie fără să aştepte verdictul CC", a spus Mihai Ghimpu.Vladimir Filat a dat asigurări că România va putea deschide două consulate noi – la Bălţi şi Cahul, pentru a facilita procesul de eliberare a vizelor cetăţenilor moldoveni de la nordul şi sudul Republicii Moldova. "Chişinăul însă va dori de asemenea să deschidă consultate în România – la Iaşi, dar şi în altă parte, pentru a asigura cu servicii consulare în condiţii optime cetăţenii Republicii Moldova", a declarat viitorul premier moldovean, Vlad Filat.

Nessun commento:

Posta un commento