CUM NE PREGATIN NOI DE REFERENDUM???

CUM NE PREGATIN NOI DE REFERENDUM???
http://www.timpul.md/articol/cum-ne-pregatim-noi-de-referendum-14868.html

martedì 29 giugno 2010

RESENTIMENTE: Victimele din 7 aprilie 2009 – la un an de la injustitie

Comitetul anti-tortură – ONG în sprijinul celor maltratati în aprilie 2009 (fondator:Iurie Crăciuneac si el victima « 7 aprilie »).
 La mai bine de un an de la actiunile de represiune dictate de PCRM, niciuna din cele peste 300 de persoane supuse torturii nu este reabilitată, cel puţin din punct de vedere juridic.
Iurie Craciuneac (Cahul)
Pentru că la împlinirea unui an de la evenimentele din 7 aprilie nu s-a făcut promisul act justiţiar de condamnare a poliţiştilor vinovaţi de abuzuri, tortură şi maltratări – al căror impact nu a fost estimat încă până la capăt – societatea civilă încearcă să se facă auzită. Un exemplu concludent îl constituie Comitetul antitortură, organizaţie înregistrată la Ministerul Justiţie, care îşi propune să apere drepturile celor care au avut de suferit în urma protestelor din anul trecut şi să-i ajute să obţină reabilitarea juridică, medicală şi psihologică.
[ La 21 iulie 2009, la ideea Comunitatii Basarabenilor din Belgia, azi inregistrata sub denumirea Institutul European pentru Moldova, grupul Liberalilor din Parlamentul European a organizat o conferinta "Democratia in Moldova: A doua sansa", unde una din victimele "7 aprilie", Victor Arama de la Cahul, a facut o prezentare cronologica a evenimentelor care au dus la arestarea si maltratarea a zeci de tineri,  trecand prin ceea ce Iurie Craciuneac a calificat drept "Coridor al Mortii". Astfel, parlamentarii europeni, basarabenii din Belgia si ceilati prezenti au putut auzi din prima sursa marturia calvarului de cateva zile sau saptamani din subsolurile nkv-diste ale Chisinaului. Ludmila BULGAR]
Victor Arama, victima 7 aprilie, Cahul, marturiseste in Parlamentul European la 20 iulie 2009
Iurie Crăciuneac, preşedintele acestei organizaţiei, spune că a fost nevoie de mai bine de un an, ca oamenii să-şi refacă minima demitate pe care să o apere în confruntare cu maşinăria inertă a statului. Iurie Crăciuneac: „Membri ai organizaţiei sunt toţi cei care au fost arestaţi şi maltrataţi în urma evenimentelor. Din raionul Cahul sunt 56 persoane care au fost arestate si torturate, iar alte 20 au fost doar bătute si eliberate, la locul faptei, pentru că n-au încăput în autoturismele poliţiştilor”.
Tinerii care au avut de pătimit se arată nemulţumiţi de mersul investigaţiilor. Deocamdată ei sunt nevoiti să treacă iar şi iar prin calvarul depoziţiilor care le răscolesc amintirile de loc plăcute. Iurie Crăciuneac: „Reabilitaţi din punct de vedere al sănătăţii intr-o oarecare măsură suntem, datorită Centrului Memoria, care ne-a oferit posibilitatea sa trecem o serie de investigatii si tratamente gratis.
Dar din punct de vedere juridic şi moral vizavi de ceea ce s-a intâmplat cu noi, nu putem spune că suntem reabilitati, deoarece procuratura nu ne-a dat încă un răspuns clar asupra dosarelor care se află în anchetă vizând faptul maltratării, iar în cazul arestării ilegale şi a dosarelor penale care au fost intentate s-a început un proces de recuperare a pagubelor morale şi materiale.”
Cititi in continuare la adresa: http://www.europalibera.org/content/article/2085298.html

Nessun commento:

Posta un commento